TopBrewer – för dig som vill brygga kaffe med din iPhone

14 June 2013

Här har du en kaffemaskin i hästväg. Danskdesignade TopBrewer kan jämföras med nykomlingen Kaffemaskiner.se som med minimalism och kaxighet försöker sticka ut bland tråkiga konkurrenter. TopBrewer är en oerhört minimalistisk allt-i-allo kaffemaskin som kan tillverka nästan alla sorters kaffe som har ett namn.

Rent visuellt är det inte mycket mer än en kran som sticker upp ur ett bord. Men på insidan har den så många avancerade funktioner att den kan misstas för ett komplett kaffebryggeri. Den är bland annat utrustad med oerhört snabba kaffekvarnar, som fixar färskmalna bönor till varje kopp; den har flera förvaringsutrymmen för olika typer av kaffebönor, ett kylskåp med plats för mjölk och ett automatiskt rengöringssystem som ser till att den alltid brygger med färskt och rent vatten. Den kan också skumma mjölk och ånga vatten till ångkokta grönsaker. Sett till antalet funktioner verkar den bara vara en eller två versionsuppdateringar från att också kunna göra din deklaration och uppfostra dina barn.

Vill man vara en sann kaffegourmet krävs det oftast att man förvandlar sin diskbänk till något som liknar en steampunk-installation, med stora spakar, knappar och ånga som sprutar överallt när de används. Men det här liknar mer något ur Star Trek. Maskinen har inte några knepiga spakar eller knappar du behöver lära dig. Din telefon eller surfplatta blir istället din digitala barista, då hela processen sköts direkt från din iPhone eller iPad.  Du snabbt kan beställa allt från cappucinos, machiattos, en kopp gammalt hederligt svart kaffe eller hetvatten till te. Appen låter dig manuellt ställa in saker som koppstorlek, ingredienser, ratio mellan kaffe och skum, samtidigt som den låter dig spara favoritblandningar och köa flera olika koppar att tillverkas efter varandra. Som en kaffeplaylist. Och medan maskinen gör allt detta så blir du informerad om var den är i processen direkt i telefonen. Trots att själva processen aldrig tar längre än 45 sekunder, oavsett vad du beställer.

Nu verkar det ju helt klart som om produkten mest är till för företag som vill blända kunder, medarbetare eller företagspartners med lite sexig framtidsteknologi. Men har du cirka 100 000 kronor som ligger och skräpar kanske du kan installera en i vardagsrummet, för att blända vänner, släkt och potentiella partners med hur oansvarig du är med pengar.

Läs mer om om tillverkaren bakom TopBrewer här.