Myter och sanning om att ladda mobilen

14 June 2013

Det är inte helt lätt att veta hur man ska ladda sin mobil. Det finns många som påstår väldigt olika saker, vilket antagligen är ett resultat av att tekniken har förbättrats mycket snabbare än konventionell visdom om hur man hanterar den. Många myter som sprids idag kommer från rekommendationer som bland annat stod i bruksanvisningen på äldre teknologi – och vem har egentligen tid att läsa nya bruksanvisningar idag?

Techsiten Mashable har satt ihop en händig video som slår hål på myter om hur man egentligen bör sköta batteriet på sin mobil.

Myt 1 – Bara märkesladdare fungerar

Sanning – Laddare från andra märken än det officiella fungerar ofta väldigt bra, så länge de är tillverkade av ett legitimt märke. Det du måste akta dig för är så kallade "knockoffs", produkter från illegitima märken som försöker göra kopior som ser ut som originalet.

Myt 2 – Du ska inte använda telefonen när den laddas

Sanning – Du kan använda telefonen hur mycket du vill när den laddas. Så länge du inte använder en knockoff-laddare.

Myt 3 – Ladda inte telefonen över natten

Sanning – Telefoner byggs idag med funktionen att sluta ladda när batteriet är fullt. Däremot är det en dålig idé att ladda telefonen hela natten varje natt. Batteriet mår bäst och lever längre om du håller det mellan 40 och 80 procent. Istället för att ladda varje natt kan det kanske vara klokt att installera en laddningshylla, så att du har lite bättre koll på tekniken under dagen.

Myt 4 – Du behöver aldrig stänga av telefonen

Sanning – Precis som med alla maskiner så mår de bättre om de får vila ibland. Det är rekommenderat att stänga av telefonen några timmar då och då.

Myt 5 – Ladda bara telefonen när den är helt död

Sanning – Den typen av batteri som finns i moderna telefoner mår bäst när det har laddning. Batterier har ett begränsat antal "cykler" som den kan laddas, och varje gång du låter telefonen dö helt har du slösat bort en cykel.

Kolla in videon här: