Hur mäter sig Apple Smartwatch mot konkurrenterna?

14 June 2013

Apples Smartwatch lanserades i april i år, och sålde cirka 1.5 miljoner enheter under första veckan. Vi har tidigare skrivit om de bästa smarta klockorna under 2014, och frågan är nu hur mycket Apples nya produkt mäter sig mot konkurrenterna.

Den största konkurrenten när det kommer till både design och funktion är nog Android Wear. Och redan här är det nog ganska enkelt att välja mellan de två märkena – du vill helt klart ha en klocka som använder samma operativsystem som din telefon. Men det finns några fler skillnader värda att känna till innan du investerar i en smartwatch.

Design

Apple Watch kommer i tre olika material: aluminium, rostfritt stål och 18 karats guld. Klockan är utformad som en platt skärm med rundade kanter, och designmässigt så varierar klockarna mest i färg och utförande på bandet. Utöver detta finns Apples klocka också i två storlekar som passar olika handleder: en mindre på 38 mm, och en större på 42 mm.

Androids utbud erbjuder mer variation i sina designer. De har för tillfället åtta modeller på marknaden. Några som har ett mer traditionellt utseende för armbandsur, medan andra är fyrkantiga skärmar, likt Apples klocka. De erbjuder ingen klocka i guld, men materialet har ökat i kvalitet med senare modeller till att erbjuda en robust ordentlig klocka.

Display

Apple Watch har en färgstark OLED-skärm med en upplösning på 312 x 390 på den stora klockan, och 272 x 370 på den mindre. Något som är unikt är att skärmen har tryckkänslighet, vilket innebär att den känner skillnad på lätta och hårda tryck; en funktion som hjälper i brist på multitouch.

Den modell Android Wear som erbjuder bäst skärm kommer från Samsung, Sony och Asus. De erbjuder 320 x 320 AMOLED och LCDskärmar med 278 px/tum.

Funktion

AppleWatch har en generöst uppskattat batteritid på 18 timmar, vilket räcker ganska precis till en hel dags användande. Fabriksny kommar klockan utrustad med 20 appar som kan hantera meddelanden, telefonsamtal och e-post som skickas direkt från telefonen. Den erbjuder också snabb tillgång till kalender, väderrapporter, och möjligheten att titta på bilder.

Android Wear har klockor som håller mellan 24 och 40 timmar. När det kommer till appar har klockorna tillgång till ungefär samma funktioner som Apples klocka, förutom möjligheten att svara på telefonsamtal. Android Wear har dock funnits på marknaden längre och har ett större utbud av tredjepartsutvecklade program.

Slutsats

För tillfället verkar Apple Watch vara det bästa valet, förutsatt att du har en iPhone. Men ingen av klockorna på marknaden är egentligen bra. De har helt enkelt inte tillräckligt med batteritid, kraft eller funktioner för att rättfärdiga den extra investeringen.