Forskare förklarar varför kaffe spiller lättare än öl

14 June 2013

Förutom att bygga avancerade appdrivna kaffemaskiner så kan vetenskapen också klura ut förklara ett och annat om vätskan. Hur kommer det sig till exempel att det är så lätt att spilla brännhett kaffe på sig varannan morgon, medan man kan bära ölglas utan spilla även när man är lite rund under foten?

Nu har forskare på Princeton University kommit fram till ett svar. De redovisar testet, resultaten och matematiken tillsammans och flera skvalpande drycker i en youtubevideo som ni kan se inbäddad nedan.

Det korta svaret är helt enkelt att skummet som förekommer naturligt i en upphälld öl dämpar vätskans rörelse i glaset. Enbart ett 3 millimeter tunt lager var tillräckligt för att markant minska skvalpandet.

Även om det verkar som en lustig men onödig sak att forska på så har resultaten faktiskt betydelse för tillämpad vetenskap, särskilt inom industrin. Genom att blanda skum med rätt viskositet och i tillräcklig mängd kan det till exempel hjälpa till i frakt och behandling av vätskor under svåra förhållanden.

Det, och nu har vi fått en till anledning att börja med kaffe latte på morgonen istället.